Att bli förälder

Femmis är föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar genom donation via klinik eller spermabank. Observera att Femmis inte kan ge någon individuell rådgivning till medlemmar eller andra. Har du specifika frågor eller funderingar går det utmärkt att ställa dessa i våra medlemsforum, där finns en enorm samlad kunskap och erfarenhet bland våra medlemmar. Läs mer om medlemskap i Femmis här.

Sedan den 1 april 2016 är assisterad befruktning för ensamstående tillåtet i Sverige och behandlingar utförs både inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården och av privata vårdgivare. 

För offentligt finansierad behandling vänder du  dig till reproduktionsmottagningen på närmaste sjukhus för att ta reda på hur du går tillväga. Processen ser olika ut på olika sjukhus och i olika regioner. 

Om du ska gå via en privat vårdgivare och finansiera din behandling själv vänder du dig direkt till den kliniken. Många som genomgår assisterad befruktning som ensamstående söker sig utomlands även efter lagändringen 2016.

Läs mer på 1177.se

Här hittar du också en broschyr med mer information för dig som vill bli förälder på egen hand.

Tips på vidare läsning

Böcker:

Den befriade familjen, Josefin Olevik
God nog för två, Karin Svensson
Självstående: mamma på egen hand, Maria Hagström (kommer ut i maj 2023)

Reportage mm:

Frivilligt ensamstående i Nyhetsmorgon
Ensamma mammor, från utsatt till stark grupp – reportage i P1:s Godmorgon världen
Frivilligt ensamstående i Sydsvenskan

Poddavsnitt:

Jag vill ha barn – om frivilligt ensamstående Susanna
IVF-podden – frivilligt ensamstående Petra berättar


Vi stöder Femmis